"V súčasnosti pekárske, cukrárske a cestovinárske prevádzky dostávajú
obrovské vyúčtovacie faktúry a zároveň medziročne 6- až 10-násobne
vyššie zálohové faktúry, ktoré jednoducho nemajú z čoho financovať. Ak
prevádzky skrachujú, pretože v priebehu roka zatvoria pre nedostatok
financií, komu budú dodávatelia energií vracať preplatky? Kto bude ľudí
zásobovať chlebom a pečivom? Odmietame robiť finančnú zaisťovňu
energetickým molochom len preto, že majú dominantné postavenie v
regiónoch," spresnil Lapšanský.
Poznamenal, že SZPCC už absolvovalo rokovanie s ministrom hospodárstva
Hirmanom, uspokojivé riešenie situácie je však podľa neho zatiaľ v
nedohľadne.
Pekári podľa Lapšanského vyčítajú vážne zlyhanie aj dočasne poverenému
ministrovi pôdohospodárstva Samuelovi Vlčanovi (nominant OĽANO), ktorý
doteraz nezakomponoval do slovenskej legislatívy takzvaný Omnibus. "Toto
nariadenie EÚ totiž rozširuje možnosti ekonomického spájania sa
subjektov pre dosiahnutie lepšej vyjednávacej pozície v potravinovom
reťazci. Aj preto sú mnohí pekári či cukrári v situácii, keď zvažujú, že
svoje prevádzky zatvoria. Bez podpory to jednoducho nezvládnu," zdôraznil Lapšanský.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z
celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne vo
všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu zamestnávajú viac ako
12.200 pracovníkov.